Fraaietijd Een wereld vol ideeën

Een Steekje Los

Al een hele tijd volg ik @ikbenirisniet op Instagram. De instapagina waar Iris ons mee neemt in haar leven met een paniekstoornis en agorafobie (straatvrees). Een steekje los is het debuut van Iris en is een onderdeel van een reeks van Uitgeverij Blossom Books over mensen met verschillende diagnoses. Ik bestelde het boek als pre-order via Boekhandel Broekhuis. Hierdoor ontving ik vrijdag 8 oktober een gesigneerde versie van Iris zelf. 

Het boek van Iris ter Haar gaat dus over haar diagnoses; een paniekstoornis en agorafobie. Daarnaast heeft ze ook ADHD, extra knap dus, zo’n heel boek gestructureerd schrijven. Met haar psychologie achtergrond heeft het boek een duidelijke opbouw. Iris begint met het uitleggen wat haar diagnoses zijn en wat deze betekenen. En vervolgens worden in volgorde haar weg naar hulpvragen toe, haar therapie verloop en het leven na therapie toegelicht. Hoewel mentale gezondheid een beladen onderwerp kan zijn, is een steekje los eerder luchtig, grappig en herkenbaar.

Het fijne aan een steek je los, is de afwisseling tussen het persoonlijke verhaal van Iris, de uitleg over de diagnoses en de tips die Iris geeft aan de lezer. Samengevat is het boek duidelijk, herkenbaar, gestructureerd, educatief, met een tikkeltje humor. Voor de die-hard-volgers van Iris, is de herkenning tevens te vinden in de verhalen die zij al eerder deelde op haar social media en heb je regelmatig een momentje waarbij je als volger meer details van het verhaal kent, dan alleen de letters op papier.

In mijn ogen is een steekje los een boek dat je gelezen moet hebben als je zelf een paniekstoornis hebt of hebt gehad, als je familie of vriend bent van iemand met een paniekstoornis en zeker als je zelf hulpverlener (in wording) bent. In Nederland zijn er zo’n 1,1 miljoen mensen met een vorm van een angststoornis, dus de kans dat je iemand kent is wel errrrug groot! Oftewel, vrijwel niemand heeft een excuus om dit boek niet te lezen!  Iris legt haarfijn uit hoe het is om in therapie te gaan en tegen welke muren zij aanliep. Duidelijker dan dit, wordt het niet!

Titel: Een steekje los
Auteur: Iris ter Haar 
ISBN: 9789463492713
Prijs: €19,99
Bestel het boek via bol.com (of te koop bij jouw lokale boekhandel!) 

Andere boeken bij dezelfde uitgeverij: 
Druks – Francien Regelink 
Gevalletje Borderline – Kathelijn Hulshof 
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps 

Plaats een reactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Er zijn geen reacties geplaatst.

Over mij

Hey! Wat leuk dat je en kijkje komt nemen op Fraaietijd.nl. Mijn naam is Anouk, ik ben 28 (juli, 1991). Ik vind het heerlijk om van alles te ondernemen en zit niet graag stil.