NYC: The 9/11 Memorial & Museum
Naast het Vrijheidsbeeld is een andere grote bezienswaardigheid het 9/11 memorial en het naast gelegen museum ook erg indrukwekkend.
Geschiedenis
Het World Trade Center (WTC) in New York City was een complex van zeven gebouwen in totaal bestaande uit 1,24 miljoen m2 en werd geopend in april 1973. Het lag in het financiële hart van New York. De ‘north tower’ en de ‘south tower’ waren het hoogste met beide 110 verdiepingen en 415 en 417 meter hoog. Op 13 februari 1975, krap twee jaar na de opening werd het complex al getroffen door een brand en 26 februari 1993 door een bomaanslag. Maar op 11 september 2001 was het echt goed raak. Om 8.46 uur (Amerikaanse tijd) werd de noordelijke toren doorboord met een passagierstoestel van American Airlines. om 9.03 uur vloog een toestel van United Airlines in de zuidelijke toren. Bij beide torens resulteerde dit in een brand. Men dacht dat de torens wel zouden blijven staan. Maar dit mocht niet zo zijn. Om 9.59 uur stortte eerst de zuidelijke toren in en om 10.28 uur, na 102 minuten van brand, ook de noordelijke toren. Vrijwel alle zeven torens werden verwoest. Er waren ook nog twee aanslagen elders in de Verenigde Staten. Een derde vliegtuig boorde zich in het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington DC. Een vierde poging mislukte doordat de passagiers ingrepen, helaas overleefden deze helden het niet. In totaal kwamen er 2977 mensen om. Maar 1642 slachtoffers zijn tot op heden geïdentificeerd.
Het bezoek
We hadden ons bezoek voor het 9/11 memorial voor de tweede week van onze vakantie gepland staan. We waren net een dag in New York toen we een rondje liepen over Wall Street en we per ongeluk aankwamen bij het memorial. Het was 11 september 2018, precies 17 jaar na de verschrikkelijke terroristische aanslagen. We waren vroeg, dus waren er tijdens de minuut stilte die er nog steeds elk jaar in acht wordt genomen. Wat ontzettend bijzonder om er op dat moment bij te zijn. Overal kippenvel. Het monument was afgesloten voor familieleden, andere nabestaande en hulpverleners. Begripvol liepen we het Oculus in. Het Oculus is in 2009 geopend en zit vol met winkels, restaurants, een metrostation en een treinstation. Het is een monument naar het momument. Het mooi aan het Oculus is het ‘oog’ in het dak. Een keer per jaar, op 11 september, gaat het dak open en valt het licht van de zon precies naar binnen. De lijn die op de grond wordt getrokken door de zon, is precies de grens tussen de twee
oorspronkelijke gebouwen.
We besloten de metro te nemen en inderdaad de week daarna terug te komen. Deze plaats op deze dag, die is niet voor ons, maar voor de mensen die hun geliefden verloren.
Een week verstreek en we gingen nu weer richting het 9/11 memorial. We haalden onze gratis tickets, maar moesten nog even wachten tot ons tijdsslot. We liepen dan ook als eerst langs het monument zelf. Daar werden we stil van, behalve af en toe kijken waar de ander was en korte woordenwisseling over hoe bijzonder en bizar we het vonden dat we hier nu waren, zeiden we niets. We schrokken dan ook op van de stem van een bewaker. Niet naar ons gericht, maar naar een vrouw die haar dochter op de rand van het monument had gezet voor een foto. ‘Mevrouw, wilt u uw kind van de rand afhalen, alstublieft?’ ‘Oh, maar ze valt heus niet hoor’. Nee mevrouw, of u kind valt daar gaat het niet om, maar om respect. Dit is een begraafplaats, een herinneringsplek, een waardige plek van afscheid, verlies en verdriet. Daar hoor je niet op te gaan staan.. Mensen om ons heen waren ook stil, de meeste dan. We irriteerde ons mateloos aan de giechelende meiden en de vele selfies die er werden genomen, wie doet dat nou?!
Vervolgens gingen we het museum binnen. We moesten weer door Security heen, zoals bij elke grotere plek in New York. Helaas hadden we maar weinig tijd, omdat we ‘s avonds in Manhattan naar een musical gingen en uiteraard ook nog een hapje moesten eten.
We begonnen met een film over de gebeurtenis. Hierbij kwam onderandere oud-president George W. Bush en oud-president van het Verenigde Koninkrijk Tony Blair aan het woord over de bewuste dag. Ze vertelde over de impact die het nieuws op hen had en op hun land, over de acties die zij moesten ondernemen in hun posities en welke invloed het dus had op politiek en defensie. Een erge interessante documentaire. Daarna liepen we verder door museum zelf. Die Amerikanen hebben wel begrepen hoe dat op een grootse, maar toch zeer respectvolle manier kan! Er is veel te zien wat is overgebleven van de ramp. Zo staan er voertuigen van de reddingswerkers die onder het puin zitten. Net als de Amerikaanse vlag die op het terrein werd gehesen. Tevens zijn alle knuffelberen die geïnteresseerde op de plek des onheils neer legden tentoongesteld en is er een wisselende tentoonstelling over de slachtoffers en wie zij waren. Ergens heel klein rechtsonder op een muur staan kleine pasfoto’s van de terroristen die dit op hun geweten hebben. En verder wordt er nergens aandacht aan hen geschonken.
Het was jammer dat we zo weinig tijd hadden, het was zeker de moeite waard om langer te kunnen blijven rondlopen. In elke hoek staat weer iets nieuws en we hadden helaas geen tijd om alle bijschriften en verhalen te lezen. Mocht je dus gaan, trek er genoeg tijd voor uit. Wees stil en sta stil.
Wil je meer lezen? Klik hier voor verhalen van New Yorkers die deze vreselijke dag van dichtbij meemaakten.
TIP!
Ben je op een dinsdag in New York City, na 16.00 uur is de toegang gratis. Wees wel op tijd en ben bereid om in een rij te moeten wachten.
Locatie: 180 Greenwich Street, New York
Openingstijden:
Memorial / Dagelijks van 7.30 uur tot 21.00 uur.
Museum / Zondag t/m Donderdag van 9.00 uur tot 20.00 uur (laatste toegang om 18.00 uur)
Vrijdag en Zaterdag geopend van 9.00 uur tot 21.00 uur (laatste toegang om 19.00 uur)
Prijs: $26 zonder tour, met tour van $41 tot $46. Voor kinderen liggen de prijzen tussen de $15 & $40. Voor senioren tussen de $20 & $40.
Website: https://www.911memorial.org
Plaats een reactie
Er zijn geen reacties geplaatst.