Fraaietijd Een wereld vol ideeën

Alpaca Meet & Greet

Alpaca’s! Mijn vriend en ik vinden het fantastische beesten. Een tijdje terug zijn we wezen lunchen met Alapaca’s tijdens een evenement. Hier genoten we met volle teugen van en daarom boekten we een nieuwe date met deze schattige beesten.

Alpaca’s zijn zoogdieren die voornamelijk leven in Zuid-Amerika(Peru, Chili & Bolivia), het is familie van de kameelachtige. Er wordt geschat dat in het Andes gebergte drie miljoen alpaca’s leven. Alpaca’s hebben een schothoogte van 90 centimeter en worden gemiddeld 25 jaar oud. De draagtijd van een alpaca is 11 maanden. In Nederland worden de crias (veulens) altijd voor 14.00 uur geboren. De reden hiervoor is omdat in Zuid-Amerika het de hele dag heet is, maar in Nederland niet. Zo hebben de dieren korter de tijd om op te drogen van de bevalling. Alpaca’s worden voornamelijk gehouden voor hun wol. In tegenstelling tot bijvoorbeeld schapenwol is alpacawol anti-allergeen. Ze leven voornamelijk op gras, hooi en water en worden bijgevoerd met brokken en bietenpulp.

In Vorstenbosch (naar Uden in Noord-Brabant) bevindt zich een heuse Alpacafarm. We hadden vandaag ook nog het geluk dat het heerlijk weer was. We begonnen onze dag binnen in de brasserie met een drankje en wachtten tot onze gids ons kwam halen.

                   

Onze gids nam ons mee naar een nabijgelegen stal, waar zich drie Alpaca’s bevonden. Hier kregen we een uitleg over de Alpaca’s en mochten we vragen stellen. Nadat we de stal verlieten, kregen we al een bekertje met bietenpulp. We mochten de Alpaca’s zoveel voeren als ze lustten. De beestjes hebben geen tong, dus er blijft wel erg veel over op je handen, het plakt flink. Maar met warm water en zeep was het zo weer weg. Het is een vegetarisch prutje en stinkt ook niet. 

Vervolgens liepen we naar buiten. De Alpaca’s stonden met z’n allen in een weide. Alleen een hitsig mannetje en de zwangere vrouwtjes stonden apart. We mochten de weide in en de Alpaca’s voeren en aaien. Niet alle Alpaca’s hadden daar zin in, maar liepen dan gewoon weg. 

                   

Helaas was er weinig parkeergelegenheid. Ook wordt de uitleg alleen in het Nederlands gegeven en is het door niet geschrikt voor buitenlands toeristen. De hele ervaring duurt ongeveer 45 minuten. 

                                            

Locatie: Inrit tussen Leeghandseweg 10 en 12, 5476VD Vorstenbosch (Noord-Brabant)
Openingstijden: Iedere zaterdag en zondag van 09.30 uur tot 17.00 uur is de alpacafarm geopend. Doordeweeks zijn ze alleen geopend op reservering. Je kunt tijdens je bezoek alleen naar de meet & greet of wandelen met alpaca’s na een reservering.
Prijs: Een bezoek aan de alpacafarm is gratis. De meet & greet of wandelen met de alpaca’s kost €7,50 per persoon.
Website: https://www.alpacavorstenbosch.nl/

Plaats een reactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Er zijn geen reacties geplaatst.

Over mij

Hey! Wat leuk dat je en kijkje komt nemen op Fraaietijd.nl. Mijn naam is Anouk, ik ben 28 (juli, 1991). Ik vind het heerlijk om van alles te ondernemen en zit niet graag stil.