Fraaietijd Een wereld vol ideeën

American Murder: The Family Next Door

Op 30 september bracht Netflix een nieuwe original uit: American Murder, the family next door. De documentaire is gemaakt door Jenny Popplewell, die eerder producente was bij Big Fat Gypsy Wedding. Een heel ander genre kan deze film dan ook met zekerheid genoemd worden. De kijker wordt meegenomen aan de hand van berichten die Shanann zelf deelde op Facebook, de bodycam van de agenten op de plaats delict en camera beelden uit de verhoorruimtes op het politiebureau.

Op 13 augustus 2018 komt Shanann Cathryn Watts – Rzucek midden in de nacht thuis van een zakentrip. Haar vriendin Nickole Atkinson zet haar om 1:48 uur af voor de deur van het huis in Colorado. Shanann is getrouwd met Christopher Lee Watts, samen hebben zij twee dochters, Bella van 4 jaar en Celeste (ook wel CeCe genoemd) van 3 jaar. Shanann is 15 weken zwanger van hun zoontje, die de naam Nico zal krijgen. Shanann is ziek, werkt vanuit huis en deelt alles over haar gezin op Facebook met vele foto’s en filmpjes. Ze verteld vol trots over haar man en kinderen, aan een ieder die het horen wil.

Die ochtend zou Shanann een afspraak hebben bij haar verloskundige, maar daar komt ze niet opdagen. Nickole probeert Shanann op alle mogelijke manieren te bereiken, maar krijgt geen gehoor. Ze besluit, samen met haar man, naar het huis van Shanann (12:10 uur) en Chris te gaan en belt de politie en Chris. Chris neemt Nickole en de agenten mee door het huis (13:40 uur). Meteen wordt duidelijk dat ook de meisjes nergens te bekennen zijn. De auto van Shanann staat nog voor de deur, haar telefoon ligt, uit, nog in het huis en ook haar tas met medicijnen ligt nog in de keuken. 

Pas op voor spoilers vanaf hier.

Nickole en haar man hebben meteen hun verdenkingen. Chris gedraagd zich vreemd. Hij is niet in paniek, niet verdrietig en lijkt daardoor totaal niet aangedaan door de vermissing van zijn hele gezin. Want waar zijn Shanann, hun ongeboren zoon en de twee jonge meisjes gebleven? 

Op 15 augustus, twee dagen na de vermissing van zijn gezin, wordt Chris gearresteerd. Dit heeft als direct gevolg dat hij ontslagen wordt door zijn werkgever. Na een leugendetectortest, waar hij voor zakt, bekend Chris eindelijk de moord op zijn vrouw. Hij beweert dat Shanann en hij ruzie hadden en zij uit woede de meisjes om het leven heeft gebracht. Chris had toen, volgens eigen zeggen, geen andere keuze dan zijn vrouw om te brengen. 

Op 16 augustus worden de lichamen van Shanann, Bella & Celeste gevonden. Shanann is begraven in een ondiep graf en de meisjes verstopt in een olie tank. 

De zaak wordt bizar omdat mensen op social media helemaal los gaan. Shanann’s video’s worden te pas en te onpas gebruikt om vuil te spugen over haar. Het slachtoffer krijgt van alles de schuld. 

Pas op 6 november pleit Chris schuldig aan de moord op Shanann en zijn dochters. Chris ging vreemd met Nichol Kessinger en had dit opgebiecht aan Shanann, al had zij al langere tijd vermoedens. De relatie had al meer hobbels gehad, mede omdat de moeder en zus van Chris, niet overweg konden met Shanann. Er ontstond een ruzie en Chris wurgde zijn vrouw in hun bed. Op dat moment kwam oudste dochter Bella net binnen lopen. Chris zette de meisjes op de achterbank van zijn truck, rolde zijn vrouw in een laken en plaatste haar op de grond bij de voeten van zijn dochters. Toen reed hij naar een locatie van zijn werk, waar hij zijn vroeg begroef. Daarna doodde hij Celeste, weer was Bella getuigen, daarna overkwam haar hetzelfde lot. 

Chris werd veroordeeld tot vijf maal levenslang plus 84 jaar. Hij kreeg 48 jaar voor het onrechtvaardig beeindigen van een zwangerschap en drie maal, twaalf jaar voor het wegwerken van een lichaam. De vader van Shanann blijft niet geloven dat zijn dochter bij een ruzie om het leven kwam. Shanann was een vechter, Chris had geen schammetje. 

Opvallend aan de documentaire is het volgende: 

  1. De beelden zijn niet nagespeeld of in scene gezet. Het zijn echte beelden door Shanann gedeeld op Facebook, bodycams van de agenten en beelden uit de rechtbank en verhoorkamers. Hierdoor geeft het een waargetrouw beeld van de situatie. Het verhaal komt daardoor ook stukken harder binnen. 
  2. De moeder van Shanann wilde niet dat er de doodstraf werd geeist tegen Chris. Er waren volgens haar al genoeg doden gevallen. 
  3. Tijdens minuut 32:31 van de film, wordt een presentatie getoond die gegeven werd door Chris. De gelegenheid is onbekend. Echter verteld Chris in deze presentatie zelf over het achteruit gaan van relaties en hoe je deze moet repareren. Hier in noemt hij onderandere wat er gebeurt als men vreemd gaat en hoe belangrijk kinderen kunnen zijn. 
  4. Tijdens de afname van de leugendetector verteld de agent hem nog, hoe dom het zou zijn om als hij schuldig is, daar te zitten. Hij knikt met haar mee. 
  5. Na de moord op zijn gezin belde Chris met de school van de meisjes, dat ze uitgeschreven konden worden. Hij belde met een makelaar over de verkoop van het huis en appte zijn vriendin over hun toekomst samen. Shanann was om 2 uur in de ochtend pas thuis en miste haar afspraak van 9.30 uur. De locatie waar de lichamen lagen, was zeker 45 minuten van hun huis. Shanann en de kinderen vermoorden gebeurde dus tussen 2:00 uur en 8:45 uur. Dat is een gat van 6 uur en 45 minuten. Het lijkt erop dat Shanann en de kinderen geen schijn van kans hadden. 
  6. De documentaire wordt afgesloten met de volgende feiten: Er worden in de VS drie vrouwen per dag vermoord door een (ex-) partner en bij vrijwel alle kindermoorden is de dader een man. 

Ik vond de documentaire ontzettend aangrijpend. De details die Chris verteld over de moord op zijn gezin, zijn weerzinwekkend. Het facineert me hoe mensen zo ver kunnen komen, hoe een normale, hard werkende blanke man, die alles in zijn leven toch best prima voor elkaar had, het in zijn bolle kop kan halen om zijn gezin om te brengen. Ik zal het nooit begrijpen. Daarbij lijkt het erop dat er ook geen enkele dader wegkomt met een daad als deze, dus wat schiet men er nou helemaal mee op?! 

Mocht je nog meer willen weten over deze zaak, bekijk dan ook eens de volgende bronnen. 
Podcast (ENG): “The Devil Beside Me: The Chris Watts Story | Mystery and Murder: Analysis by Dr. Phil”
Video (ENG): “True Crime Exclusive: The Secret Life of Killer Dad Chris Watts – Dr. Oz With Neighbor Nate (Full Interview)”
Video (ENG): “Insight into Chris Watts’ Jail Letters & Confession.”

FACTS
Steamingsdienst: Netflix
Duur: 82 minuten
Genre: Crime | Waargebeurde verhalen
Trailer: 

Plaats een reactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Er zijn geen reacties geplaatst.

Over mij

Hey! Wat leuk dat je en kijkje komt nemen op Fraaietijd.nl. Mijn naam is Anouk, ik ben 28 (juli, 1991). Ik vind het heerlijk om van alles te ondernemen en zit niet graag stil.