Fraaietijd Een wereld vol ideeën

Baantjer het begin

Vroeger was ik onwijs fan van Baantjer de serie. Samen met mijn broertje en zusje keken we aflevering na aflevering. De DVD boxen werden verslonden. Na een theatervoorstelling is er nu de film van Baantjer. Met andere acteurs, maar dezelfde karakters.

De film speelt zich af in de jaren tachtig als de Cock net begonnen is bij de Amsterdamse politie. Op zijn eerste avond met zijn nieuwe partner achtervolgt hij een drugsdealer om vervolgens in een van de grachten hem te pakken te krijgen. Helaas is dat niet de enige persoon die in het water blijkt te drijven. Die avond word er een lijk uit het water gehaald. Niemand van bureau Warmoerstraat is blij met het optreden van de Cock. Nog sterker, eigenlijk vindt iedereen het bloed irritant. Nu moet het bureau een moord op zien te lossen, terwijl over een week de kroning van de nieuwe koningin plaats zal vinden.

Bovenal, lijkt het de andere agenten te gaan om een kraker of drugsdealer. Geen prioriteit nu vlak voor de inauguratie van prinses Beatrix. Daarbij zijn het juist deze krakers die onrust veroorzaken rondom de kroning. Zij vinden het veel belangrijker dat er woningen worden gecreëerd voor hen die het nodig hebben, in plaats van de tonnen die over de balk worden gegooid voor deze Koninginnedag. De krakers willen er dan ook alles aan doen om deze dag roet in het eten te gooien. Tijdens de film blijft dan ook de vragen hangen; Wie was dit lijk? Zal de inhuldiging van de Koningin vlekkeloos verlopen? En wat hebben deze krakers nog meer voor de Cock en zijn collega’s in petto.

Ik had van te voren even mijn twijfels of ik wel naar de film wilden gaan. Zoals ik al zei was ik groot fan van de serie. Daarnaast ben ik ook naar de theatervoorstelling van Baantjer geweest. Deze laatste viel mij helaas flink tegen en ik was dan ook bang dat de film, ook de serie niet zou kunnen evenaren. Eerlijk is eerlijk. Evenaren doet de film met de serie niet. Maar dat maakt het absoluut geen slechte film. Ik weet niet zeker of ik er voor had gekozen om deze film over Baantjer te maken. Misschien had het net zo goed of nog beter gewerkt met andere personages, maar wel dit verhaal. Het verhaal is goed. Er gebeuren steeds nieuwe dingen in het verhaal en ik werd als kijker steeds opnieuw verrast. Waldemar Torenstra speelt de rol van de Cock met verve. Al vindt ik hem in sommige stukken van het verhaal een beetje te wild. De Cock was in mijn ogen toch een stuk braver, helemaal omdat hij net van Urk komt. Daarnaast moet ik ook toegeven dat ik Dr. Rusteloos vertolkt door Ryanne van Dorst, een goed karakter vindt. Al komt ze maar even in beeld, ik vind haar een toevoeging voor de film. Wel blijf ik bij enkele andere karakters uit het politiekorps vissen of zij aan de goede of de slechte kant staan. En vooral dit laatste, zorgde ervoor dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Ik vind deze film zeker een aanrader, maar ik zou niet te veel ‘Baantjer’ gevoel verwachten. De muziek ontbreekt en ook miste ik nog de lange jas en het bolhoedje. Wel denk ik dat er na deze film, nog een tweede film zal komen. Daar wordt op teveel manieren naar gehint! Ik ben benieuwd!

De officiële trailer kun je hieronder bekijken.

In de bioscoop vanaf 18 april 2019.
Speelduur: 111 minuten
Genre: Misdaad / Drama
Acteurs: Waldemar Torenstra, Tygo Gernandt, Fedja van Huêt, Lisa Smit, Robert de Hoog, Jelka van Houten, Ruben van der Meer, Guido den Broeder, Horace Cohen, Peter Bolhuis, Ryanne van Dorst, Loes Luca, Mads Wittemans, Bas Keijzer en Tim Murck.

Plaats een reactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Er zijn geen reacties geplaatst.

Over mij

Hey! Wat leuk dat je en kijkje komt nemen op Fraaietijd.nl. Mijn naam is Anouk, ik ben 28 (juli, 1991). Ik vind het heerlijk om van alles te ondernemen en zit niet graag stil.