Fraaietijd Een wereld vol ideeën

NYC: Het Vrijheidsbeeld

In september 2018 was de eerste grote reis die Jordy & ik samen ondernamen. We kozen voor New York City. Een van de bekendste attracties van New York City is natuurlijk The Statue of Liberty, het Vrijheidsbeeld.

Geschiedenis
Het Vrijheidsbeeld is in juli 1884 voltooid in Frankrijk. Het was een cadeau van Frankrijk voor de Verenigde Staten ter felicitatie van de 100e verjaardag van de Onafhankelijkheidsverklaring. Een jaar na voltooing kwam het beeld aan in New York. Het beeld is ontworpen door Gustave Eiffel. Het stalen gevaarte is 46 meter hoog en zelfs 93 meter als de sokkel wordt meegerekend. Het beeld staat op Liberty Island in de New York Bay. In 2003 werd het beeld gerestaureerd en 2004 werd het weer geopend voor publiek. Sinds 2009 is ook de kroon weer te bezoeken.

Het bezoek
Op 15 september was het zover. Omdat we van te voren hadden geboekt hadden we al het voordeel dat we niet in een ontzettend lange rij hoefden te gaan staan en tevens liep onze rij veel sneller door. We werden als eerste door een soort van tent geleidt waar we door de beveiliging moesten. Dit was vrijwel hetzelfde als door de douane gaan op het vliegveld. Gelukkig ging het wel vrij snel. Daarna liepen we weer naar buiten richting de veerpont. Het rare was wel dat je, ondanks een hek, wel gewoon contact kon hebben met het publiek dat buiten de faciliteit stond. Vervolgens mochten we dan de pont op. Boven waren meer zitplekken dan beneden en met het mooie weer was het zeker geen straf om in de buitenlucht plaats te nemen. Tevens hadden we tijdens de overtocht een fantastisch uitzicht op New York & het Vrijheidsbeeld. Zo zijn ook de foto’s genomen die bij dit artikel zijn geplaatst.

We hadden al ruim twee maanden voor vertrek de tickets voor het Vrijheidsbeeld geboekt. Dat was ook wel nodig, want de tickets om naar de kroon te kunnen waren toen al uitverkocht. Op Liberty Eiland kan men een rondje lopen om het beeld, er staan een paar snackkraampjes, er zijn twee souvenirwinkeltjes en een restaurantje. Ook is er zicht op de plek waar ooit de gebouwen van het World Trade Center stonden. Met mooi weer is het even heerlijk uitwaaien. Maar om alleen het beeld te zien, heb je het beste zicht vanaf het water.

Wij hadden gelukkig wel de mogelijkheid om het nog wat hoger op te zoeken. Helaas dus niet helemaal naar de kroon. Maar als je eenmaal door het souvenirwinkeltje en weer door de security bent zijn er toch wel wat extra’s te vinden voor deze tickethouders. Zo is de oude fakkel hier van dichtbij te bekijken en volgt de mogelijkheid om een museum in te stappen over de bouw en renovatie van het Vrijheidsbeeld.

Naar boven gaan was mogelijk met de trap of de lift. De lift ging alleen maar naar de voet en niet naar de kroon. Omdat de rij zo lang was, besloten wij toch de trap te nemen. Zelfs voor iemand zonder een fatsoenlijke conditie, zoals ik, was het aardig te doen. En het uitzicht, het kunnen zien van de oxidatie van het beeld, van dichtbij en het heerlijke weer op deze dag gaven de burger weer moed. Wat is het fijn om een droom zoals naar New York City te gaan, eindelijk te zien uitkomen! Vermoeiend, dat is het bezoekje wel, maar zeker de moeite waard. Mocht je echter geen tickets kunnen scoren voor de voet of de kroon, dan zou je eventueel kunnen overwegen Liberty Island over te slaan, maar aan de andere kant, als je dan toch in New York bent, waarom zou je er dan niet even langs gaan. Je kunt dan in ieder geval zeggen dat je er bent geweest.

Na ons bezoek aan Liberty Island sloten we weer aan in de rij voor de veerpont terug naar het vaste land. Bij deze overtocht wordt er ook nog een stop gemaakt op Ellis Island. Dit was vroeger het immigratiecentrum van New York. Tussen 1 januari 1892 en 29 november 1954 kwamen in totaal zo’n 12 miljoen immigranten aan in de Verenigde Staten. Hier ondergingen de immigranten onder andere een medische keuring, waarna 2% werd terug gestuurd omdat zij bijvoorbeeld een chronische ziekte hadden. Vanaf 1976 is Ellis Island opengesteld als museum voor het grote publiek. Ellis Island bestaat voornamelijk uit het grote gebouw waar de opvang en selectie plaats vond. Hier is nu, zoals eerder aangegeven, een museum gevestigd. Er wordt videomateriaal getoond en daarnaast zijn er veel borden met foto’s en informatie te vinden. Helaas waren wij al zo vermoeid, dat het onze aandacht niet meer vast kon houden. Wel leuk om te zien was dat er ook heel veel Nederlandse woorden zijn opgenomen in het Amerikaans-Engels. Andersom wist ik natuurlijk al, maar dit was nieuw voor me.

TIP!
Ben jij bezig met het plannen van een trip naar New York City en wil je het Vrijheidsbeeld bezoeken? Boek dan zeker twee tot vier maanden van te voren jouw ticket al. Zeker als je de voet of de kroon wilt bezoeken. Een dag met mooi weer is aan te raden. Houdt er rekening mee dat je na Liberty Island ook nog Ellis Island kan bezoeken en trek voor het gehele bezoek ongeveer vier uur uit (incl. rijen en overtochten).

Locatie: Liberty Island, New York City.
Openingstijden: De eerste veerpont vertrekt om 8.30 uur vanaf het vaste land en de laatste om 15.30 uur. De laatste veerpont vanaf Liberty Island gaat om 17.00 uur richting het vaste land en de laatste veerpont vanaf Ellis Island is om 17.15 uur.
Prijs: De prijs om naar het eiland te gaan is $25,50. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar $16.- en voor senioren $21. Voor hetzelfde geld heb je ook een ticket om tot de voet van het beeld te klimmen. Voor $28,50 mag je ook de kroon beklimmen (kinderen $19 en senioren $24). Omgerekend ligt de prijs dus tussen de €22,44 en €25,08 voor volwassenen.
Website: https://www.statueoflibertytickets.com

Plaats een reactie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Er zijn geen reacties geplaatst.

Over mij

Hey! Wat leuk dat je en kijkje komt nemen op Fraaietijd.nl. Mijn naam is Anouk, ik ben 28 (juli, 1991). Ik vind het heerlijk om van alles te ondernemen en zit niet graag stil.